Geschreven door: Clive Keus

De juiste prompts voor ChatGPT

Het gebruik van ChatGPT kan enorm waardevol zijn voor jouw bedrijf, vooral als je weet hoe je effectieve prompts kunt formuleren. Prompts zijn de vragen of instructies die je aan de AI geeft, en de kwaliteit van de prompt bepaalt in grote mate de kwaliteit van de antwoorden die je krijgt. In dit uitgebreide artikel leer je wat prompts zijn, waarom ze belangrijk zijn, en hoe je de beste prompts kunt schrijven voor optimale resultaten.

 

Wat zijn prompts? #

Prompts zijn essentieel in de interactie met ChatGPT. Ze dienen als input waarmee de AI werkt om relevante en bruikbare antwoorden te genereren. Simpel gezegd, een prompt is de vraag of opdracht die je aan de AI stelt. Een goed geformuleerde prompt helpt de AI om je vraag nauwkeurig te begrijpen en een passend antwoord te geven. Waarom zijn prompts zo belangrijk? Omdat ChatGPT een machine learning model is, kan het alleen werken met de informatie die je verstrekt. Hoe specifieker en duidelijker je prompt, hoe beter de AI kan reageren. Dit is vooral belangrijk in professionele omgevingen waar nauwkeurigheid en relevantie cruciaal zijn.

 

Kenmerken van goede prompts #

Het formuleren van goede prompts is een kunst op zich. Hier zijn enkele kenmerken die een prompt effectief maken:

 • Duidelijkheid: Zorg ervoor dat je prompt duidelijk en begrijpelijk is. Vermijd jargon of complexe zinnen die de AI kunnen verwarren.
 • Specifiek: Een specifieke prompt geeft specifieke antwoorden. Bijvoorbeeld, in plaats van “Vertel me over marketing”, kun je beter vragen “Wat zijn de laatste trends in digitale marketing in 2024?”
 • Kort en bondig: Lange prompts kunnen verwarrend zijn. Houd je prompts kort, maar zorg ervoor dat ze alle noodzakelijke informatie bevatten.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat je prompt relevant is voor het onderwerp. Een relevante prompt helpt de AI om contextueel correcte antwoorden te geven.

 

Voorbeelden van goede prompts #

Hieronder enkele voorbeelden van goed geformuleerde prompts:

 1. Algemeen gebruik: “Wat zijn de belangrijkste voordelen van zoekmachineoptimalisatie voor kleine bedrijven?”
 2. Specifieke vraag: “Hoe kan contentmarketing de klantbetrokkenheid verbeteren in de B2B-sector?”
 3. Creatieve input: “Schrijf een blogpost over de impact van AI op digitale marketingstrategieën.”
 4. Onderzoeksvraag: “Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in e-commerce voor 2024?”
 5. Advies vraag: “Welke social media platforms zijn het meest effectief voor het promoten van een nieuw product?”

 

Veelgemaakte fouten #

Bij het schrijven van prompts worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt vermijden:

 • Te vage prompts: Bijvoorbeeld, “Vertel me over technologie.” Dit is te breed en kan leiden tot oppervlakkige antwoorden. Specifieker zijn helpt, zoals “Wat zijn de nieuwste trends in blockchain technologie?”
 • Te lange prompts: Lange en complexe prompts kunnen moeilijk te verwerken zijn voor de AI. Houd het simpel en to the point.
 • Onvoldoende context: Een prompt zonder voldoende context kan leiden tot misverstanden. Voeg altijd genoeg informatie toe om de vraag duidelijk te maken. Bijvoorbeeld, in plaats van “Waarom is dit belangrijk?”, kun je beter vragen “Waarom is zoekmachineoptimalisatie belangrijk voor kleine bedrijven?”

 

Tips en tricks #

Het verbeteren van jouw prompts is een doorlopend proces. Hier zijn enkele tips en tricks om betere prompts te schrijven:

 1. Gebruik actieve taal: Actieve taal helpt om duidelijke en directe vragen te stellen. Bijvoorbeeld, in plaats van “Kan je uitleggen hoe contentmarketing werkt?”, gebruik “Leg uit hoe contentmarketing werkt.”
 2. Vraag naar lijsten of stappenplannen: Dit kan helpen om gestructureerde en bruikbare antwoorden te krijgen. Bijvoorbeeld, “Geef een stappenplan voor het opzetten van een effectieve contentstrategie.”
 3. Test en pas aan: Probeer verschillende formuleringen en kijk welke het beste werkt. Het kan helpen om dezelfde vraag op verschillende manieren te stellen en te vergelijken welke prompt het beste antwoord oplevert.
 4. Wees specifiek met tijd en plaats: Als je vraag tijd- of plaatsgebonden is, zorg dan dat dit duidelijk is in de prompt. Bijvoorbeeld, “Wat zijn de marketingtrends in Europa voor 2024?”
 5. Gebruik voorbeeldantwoorden: Soms kan het helpen om een voorbeeld van het gewenste antwoord te geven. Dit kan de AI beter richting geven.

 

Conclusie #

Goede prompts zijn essentieel om het meeste uit ChatGPT te halen. Door duidelijk, specifiek, en relevant te zijn, kun je de kwaliteit van de antwoorden aanzienlijk verbeteren. Vergeet niet om te experimenteren en jouw prompts regelmatig te verfijnen voor de beste resultaten. Het verbeteren van jouw prompt-schrijftechniek is een continu proces dat de interactie met ChatGPT steeds waardevoller maakt. Wil je je eigen AI agent trainen? Wij leveren AI chats die speciaal zijn getraind voor jullie bedrijf en jouw functie. Kant en klaar, en makkelijk in gebruik. Bespaar kostbare tijd aan het versnellen van werkzaamheden die normaal gesproken veel tijd kosten. Onze AI Assistent is jouw ideale nieuwe collega die je helpt sneller en efficiënter te werken. Meer weten of hierover sparren? Neem contact met ons op.