De biedstrategieën van Google Ads

Google Ads-campagnes zijn een cruciaal instrument voor bedrijven om hun zichtbaarheid en verkoop te verhogen. Een van de meest complexe aspecten van Google Ads is echter het beheren van de biedstrategieën. Het kiezen van de juiste strategie kan het verschil betekenen tussen een succesvolle campagne en een die veel geld kost zonder resultaat. In deze blog zullen we de verschillende biedstrategieën van Google Ads uitleggen, wanneer je ze moet gebruiken, en tips geven om het meeste uit je campagnes te halen.

 

Wat zijn biedstrategieën? #

Biedstrategieën in Google Ads bepalen hoe je biedt op advertentieplaatsingen in de zoekmachine en andere platforms. Deze strategieën kunnen worden geautomatiseerd of handmatig worden ingesteld, afhankelijk van je specifieke behoeften en de mate van controle die je wilt hebben. 

 

Soorten biedstrategieën #

Handmatige CPC (Cost Per Click)

Bij deze strategie stel je zelf de maximale kosten per klik in die je bereid bent te betalen voor elke advertentie. Dit is ideaal voor adverteerders die nauw toezicht willen houden op hun uitgaven en biedingen.

 • Voordelen: Geeft je volledige controle over de biedingen. Je kunt biedingen aanpassen op basis van gedetailleerde inzichten en campagneresultaten.
 • Nadelen: Het vereist veel tijd en aandacht, en mogelijk mis je kansen die algoritmen kunnen identificeren.

Geautomatiseerde strategieën

Google biedt verschillende geautomatiseerde biedstrategieën die gebruik maken van machine learning om je biedingen in real-time aan te passen voor de beste resultaten. Voorbeelden zijn:

 • Verbeterde CPC (ECPC): Past je handmatige biedingen aan om conversies te maximaliseren.
 • Doel-CPA (Cost Per Acquisition): Streeft naar een gemiddelde CPA die je vooraf instelt.
 • Doel-ROAS (Return on Ad Spend): Probeert een door jou opgegeven rendement op advertentie-uitgaven te bereiken.
 • Maximaliseer conversies: Zet je budget in om het maximale aantal conversies te behalen.
 • Maximaliseer klikken: Streeft naar het maximale aantal klikken binnen je budget.
 • Voordelen: Bespaart tijd en maakt gebruik van Google’s geavanceerde machine learning-technologie om de biedingen te optimaliseren voor de ingestelde doelstellingen.
 • Nadelen: Je hebt minder directe controle over individuele biedingen en het kan enige tijd duren voordat de algoritmen zich optimaliseren, wat in het begin kan leiden tot minder voorspelbare resultaten.

Wanneer gebruik je welke strategie? #

De keuze van de strategie hangt af van je marketingdoelen. Als je bijvoorbeeld snel merkbewustzijn wilt opbouwen, kan ‘Maximaliseer klikken’ een goede optie zijn. Voor bedrijven die meer geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van het verkeer en conversies, zou een ‘Doel-CPA’ of ‘Doel-ROAS’ strategie effectiever zijn. Daarnaast hangt het af van je specifieke bedrijfsdoelen, de aard van je producten of diensten, en je marktomgeving. Door zorgvuldig te kiezen tussen handmatige en geautomatiseerde biedopties en deze aan te passen aan je campagnedoelen, kun je een effectievere advertentiestrategie ontwikkelen die zowel kosten efficiënt is als maximaal rendement oplevert.

 

Tips voor het ptimaliseren van je biedstrategieën #

 • Doelstelling: Duidelijke doelen helpen bij het kiezen van de juiste biedstrategie.
 • Monitor en optimaliseer: Analyseer regelmatig de prestaties van je campagnes en stel bij waar nodig.
 • Test verschillende strategieën: Experimenteer met verschillende biedstrategieën om te zien welke het beste werkt voor jouw specifieke situatie.
 • Gebruik geavanceerde opties: Overweeg geavanceerde instellingen zoals advertentieplanning en locatietargeting om je biedstrategie verder te verfijnen.

Tips voor het gebruik van biedstrategieën #

Begrijp de context van je campagne

 • Het type product of dienst, de marktdynamiek en de concurrentie zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de keuze van je biedstrategie. Bijvoorbeeld, voor producten met veel concurrentie kan het zinvol zijn om agressievere biedstrategieën te gebruiken zoals ‘Doel-ROAS’ of ‘Conversiewaarde maximaliseren’.

Gebruik biedaanpassingen

 • Biedaanpassingen laten je toe om je biedingen te verhogen of verlagen op basis van specifieke apparaten, locaties, tijden van de dag, en meer. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je meer conversies ontvangt in de avonduren, kun je je biedingen verhogen tijdens die uren.

Combineer met andere Google tools

 • Combineer Google Ads met Google Analytics om een dieper inzicht te krijgen in hoe gebruikers interactie hebben met je website na het klikken op advertenties. Dit kan helpen bij het verder finetunen van je biedstrategieën.

Conclusie #

Een slimme keuze van biedstrategieën in Google Ads kan aanzienlijk bijdragen aan het succes van je digitale marketinginspanningen. Door je strategieën af te stemmen op je bedrijfsdoelen en regelmatig te herzien, kun je de effectiviteit van je advertenties maximaliseren en een beter rendement op je investeringen behalen. Begin met een duidelijk plan, blijf flexibel, en gebruik de kracht van Google’s machine learning om je digitale marketing naar een hoger niveau te tillen.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan.