Hoe maak je een contentplanning? Een effectieve contentplanning is cruciaal voor het consistent en strategisch creëren van waardevolle content. Dit artikel legt uit hoe je stap voor stap een contentplanning maakt, en bevat praktische tips en tricks om het proces te optimaliseren.
Wat is een contentplanning en waarom is het belangrijk? #
Contentplanning is het proces van het strategisch plannen, creëren en publiceren van content die aansluit bij je (bedrijfs)doelen en de behoeften van je doelgroep. Een goede contentplanning helpt je om gestructureerd te werken, consistent te blijven en de effectiviteit van de content te verhogen. Dit voorkomt dat je lukraak content plaatst en zorgt ervoor dat de boodschap helder en doelgericht overkomt. Het hebben van een gestructureerde contentplanning biedt meerdere voordelen. Het stelt je in staat om je marketinguitingen beter te coördineren en de contentcreatie te stroomlijnen. Bovendien helpt het om een consistent merkimago op te bouwen en je doelgroep op regelmatige basis te betrekken. Door vooruit te plannen, kun je ook inspelen op seizoensgebonden trends en belangrijke evenementen, wat je content relevanter en tijdiger maakt.
Het bepalen van doelstellingen #
Het bepalen van je doelstellingen is de eerste stap in het maken van een contentplanning. Vraag jezelf af wat je met je content wilt bereiken. Wil je meer verkeer naar je website genereren, je merkbekendheid vergroten, of je doelgroep beter informeren? Duidelijke doelstellingen helpen je om focus te houden en je inspanningen te meten.
Doelgroep analyseren #
Om relevante content te maken, moet je je doelgroep goed kennen. Analyseer jouw ideale klant en komt erachter wat hun pijnpunten en interesses zijn en hoe zij het liefst content consumeren. Gebruik tools zoals Google Analytics, sociale media-inzichten en klantonderzoeken om een gedetailleerd beeld van je doelgroep te krijgen.
Stel contentpijlers en thema’s vast #
Contentpijlers zijn de hoofdonderwerpen waarover je regelmatig content wilt maken. Ze moeten aansluiten bij je (bedrijfs)doelen en de interesses van je doelgroep. Binnen deze pijlers kun je verschillende thema’s en subonderwerpen identificeren. Dit helpt je om je content gevarieerd en relevant te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan formats, deze zorgen voor herhaling in je content wat uiteindelijk kan zorgen voor merkbetrokkenheid.
Een contentkalender maken #
Een contentkalender is een overzicht waarin je plant wanneer en waar je welke content publiceert. Dit kan in een simpele spreadsheet of met behulp van tools zoals Trello of Asana. Noteer belangrijke data zoals feestdagen, trends en evenementen en plan je content daaromheen. Zorg voor een goede mix van verschillende contentvormen zoals blogs, video’s en social media posts.
Bij het invullen van je contentkalender begin je met het bepalen van de kanalen die je gaat benutten en de frequentie waarop je daar actief wilt zijn. Start met het inplannen van alle stukken basiscontent en voeg daar de afgeleide content aan toe. Op social media hoef je niet het hele jaar door steeds iets nieuws te delen. Kijk of je bepaalde teksten, beelden of video’s na verloop van tijd kunt herhalen.
Content creëren en publiceren #
Met je contentkalender als leidraad, kun je aan de slag met het creëren van content. Houd hierbij rekening met de voorkeuren van je doelgroep en optimaliseer je content voor SEO. Publiceer je content volgens de planning en promoot het via de juiste kanalen om maximale zichtbaarheid te bereiken. Match jouw contentkalender en contentcreatie ook met de doelstellingen binnen jouw bedrijf. Willen jullie bijvoorbeeld focussen op het werven van nieuwe medewerkers? Inzicht geven in bepaalde expertises? Of wil je meer merkbetrokkenheid? Verwerk dan elementen in jouw content die voor deze doelstellingen van belang zijn.
Resultaten meten en optimaliseren #
Het meten van de prestaties van je content is essentieel om te weten wat werkt en wat niet. Gebruik tools zoals Google Analytics en analyseer je sociale media-inzichten om te kijken welke content het beste presteert. Pas na het analyseren van de data je strategie aan waar nodig om je resultaten te verbeteren.
Tips en tricks #
We hebben ook nog een aantal praktische adviezen voor een succesvolle contentplanning.
- Content hergebruiken
Door bestaande content te hergebruiken in verschillende formats. Zo kan je een blogpost omzetten in een TikTok, Instagram-post of infographics, waardoor je enorm veel tijd bespaart. Een ander voordeel aan het hergebruiken van content is de consistentie die dit met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van een artikel naar het maken van een podcast of video.
2. Werk vooruit
De naam contentplanning zegt het al, het plannen van je content. Probeer altijd een paar weken vooruit te werken zodat je niet in de stress komt bij onverwachte gebeurtenissen of deadlines. Dit geeft je de ruimte om onverwachte taken aan te pakken zonder dat je planning in gevaar komt. Het helpt ook om een buffer te creëren voor last-minute aanpassingen.
3. Flexibiliteit
Een contentplanning is een leidraad, geen wet. Blijf openstaan voor nieuwe ideeën en aanpassingen als de situatie daarom vraagt. Als er bijvoorbeeld een nieuwe trend of ontwikkeling opduikt die relevant is voor jouw publiek, speel hierop in en laat je kansen voor content niet liggen.
4. Betrokkenheid binnen je team
Betrek verschillende teamleden bij het contentplanningsproces voor diverse perspectieven en ideeën. Dit zorgt voor een bredere kijk op de behoeften van je doelgroep en kan leiden tot creatieve en relevante content. Regel regelmatig brainstormsessies en overlegmomenten waarin iedereen input kan geven. Dit bevordert niet alleen de samenwerking maar zorgt er ook voor dat iedereen zich betrokken voelt bij het proces.
5. Gebruik tools
Tools zoals Google Trends, BuzzSumo en HubSpot kunnen je helpen bij het vinden van trending topics en het optimaliseren van je content. Deze tools bieden inzichten in wat momenteel populair is bij jouw doelgroep en helpen je om content te maken die relevant en actueel is. Wees ook niet bang om gebruik te maken van AI als sparringpartner. Weet je niet precies hoe? Lees hier meer over het gebruik van juiste prompts voor ChatGPT.
6. Analyseer concurrenten
Onderzoek de websites en/of social media van je concurrenten om te zien welke content goed presteert. Gebruik tools zoals Ahrefs voor een diepgaande analyse. Kijk naar hun best presterende content en zoek naar ontbrekende onderwerpen die jij kunt opvullen met jouw content.
7. Contentkalender
Er bestaan verschillende tools zoals Monday, Wrike of Bessy voor het beheren van je contentkalender. Deze tools bieden handige functies voor teamsamenwerking en het bijhouden van deadlines. Ze helpen je om je contentplanning georganiseerd te houden en zorgen ervoor dat je team op de hoogte blijft van alle taken en mijlpalen. Werk je alleen? Dan kan Excel ook een hele goede oplossing zijn. Maak een overzichtelijk schema waarin je data ordent en hier acties aan koppelt.
8. Visuals
Vergeet niet om afbeeldingen en video’s in je content op te nemen. Dit maakt je content aantrekkelijker en kan helpen om je boodschap beter over te brengen. Visuals zoals infographics, diagrammen en korte video’s kunnen complexe informatie begrijpelijker maken en je publiek langer betrekken.
Conclusie #
Een goed doordachte contentplanning is essentieel voor het consistent en strategisch creëren van waardevolle content. Het proces begint met het bepalen van duidelijke doelstellingen en het analyseren van je doelgroep. Vervolgens stel je contentpijlers en thema’s vast die aansluiten bij je bedrijfsdoelen en interesses van je publiek.
Het opstellen van een contentkalender helpt je om je content gestructureerd te publiceren. Door vooruit te werken, flexibel te blijven en je team te betrekken, kun je je contentstrategie optimaliseren. Gebruik tools en analyseer concurrenten om je content relevant en actueel te houden. Herhaal content in verschillende formats en gebruik visuals om je boodschap aantrekkelijk over te brengen. Dit alles samen zorgt voor een effectieve en efficiënte contentplanning die je helpt je marketingdoelen te bereiken en je merk te versterken.