Geschreven door: Merle Andringa

De ins en outs van een zakelijk account op social media

De ins en outs van een zakelijk account op social media. Een zakelijk account op social media kan jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Het biedt talloze voordelen, van een professionele uitstraling tot gedetailleerde analytics. In dit artikel bespreken we de voordelen, nadelen, en geven we praktische tips voor het optimaliseren van jouw zakelijke account.

 

Voordelen van een zakelijk account #

Professionele uitstraling #

Met een zakelijk account komt jouw bedrijf professioneel over. Je kunt alle bedrijfsinformatie netjes invullen, zoals contactgegevens, openingstijden, en een beschrijving van jouw diensten.

 

Toegang tot analytics #

Een van de grootste voordelen is de toegang tot gedetailleerde statistieken. Je kunt zien hoeveel mensen je posts bekijken, hoeveel interactie er is, en wat het profiel is van je volgers.

 

Advertentiemogelijkheden #

Zakelijke accounts bieden uitgebreide advertentiemogelijkheden. Je kunt doelgerichte advertenties maken en precies bijhouden hoe effectief ze zijn.

 

Betere communicatie met klanten #

Met een zakelijk account kun je beter communiceren met je klanten. Je kunt berichten ontvangen, reageren op reacties, en zelfs gebruikmaken van chatbots om vragen automatisch te beantwoorden.

 

Nadelen van een zakelijk account #

Beperkingen in het gebruik van muziek en sounds #

Op sommige platforms, zoals Instagram en TikTok, hebben zakelijke accounts beperkte toegang tot populaire muziek en sounds. Dit kan invloed hebben op de creativiteit van je content.

 

Mogelijk minder organisch bereik #

Sommige platforms geven voorrang aan persoonlijke accounts in hun algoritmes, wat betekent dat jouw zakelijke posts mogelijk minder organisch bereik hebben.

 

Verplichtingen om bedrijfsgegevens openbaar te maken #

Met een zakelijk account ben je verplicht om bepaalde bedrijfsgegevens openbaar te maken. Dit kan privacyzorgen oproepen, vooral voor kleinere bedrijven.

 

Het kiezen van het juiste type zakelijk account #

Facebook #

Op Facebook kun je kiezen tussen verschillende soorten pagina’s, zoals lokaal bedrijf, merk, of publieke figuur. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw doelen.

 

Instagram #

Instagram biedt bedrijfsprofielen en creator-profielen. Bedrijfsprofielen zijn ideaal voor bedrijven die producten of diensten verkopen, terwijl creator-profielen beter zijn voor influencers en content creators.

 

LinkedIn #

LinkedIn is de beste keuze voor B2B-bedrijven. Hier kun je een bedrijfsprofiel aanmaken waarmee je jouw merk kunt promoten en vacatures kunt plaatsen.

 

Optimalisatie van jouw zakelijk account #

Bedrijfsinformatie invullen #

Zorg ervoor dat alle bedrijfsinformatie volledig en nauwkeurig is ingevuld. Dit helpt niet alleen met SEO, maar zorgt er ook voor dat klanten alle nodige informatie makkelijk kunnen vinden.

 

Profielfoto en omslagfoto kiezen #

Gebruik een professionele profielfoto, zoals je bedrijfslogo. Voor de omslagfoto kun je een afbeelding gebruiken die jouw bedrijf goed vertegenwoordigt, zoals je producten of een foto van je team.

 

Consistente branding #

Zorg ervoor dat je branding consistent is over alle platforms. Gebruik dezelfde kleuren, logo’s, en tone of voice om een herkenbare merkidentiteit te creëren.

 

Effectieve bio schrijven #

Een goede bio bevat relevante keywords en een duidelijke waardepropositie. Vermeld ook je contactinformatie en voeg een call-to-action toe, zoals een link naar je website.

 

Analytics en het meten van succes #

Belangrijke statistieken #

Let op statistieken zoals bereik, engagement, en conversies. Bereik laat zien hoeveel mensen je content zien, engagement meet de interactie, en conversies tonen hoeveel acties er zijn ondernomen (zoals klikken op een link of aankopen).

 

Waar vind je de statistieken? #

Facebook:
Desktop: Ga naar je pagina en klik op ‘Insights’ bovenaan de pagina. Hier vind je gedetailleerde statistieken over je bereik, likes, volgers en meer.
Mobiel: Open de Facebook-app, ga naar je pagina, tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Insights’.

 

Instagram:

Desktop: Log in op Instagram.com, ga naar je profiel en klik op ‘Insights’ als deze optie beschikbaar is.
Mobiel: Ga naar je profiel en tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek. Selecteer ‘Inzichten’ om toegang te krijgen tot statistieken zoals bereik, interacties en demografische gegevens van je volgers. Je kunt ook de statistieken bekijken onder elke individuele post door op ‘Bekijk inzichten’ te tikken, en voor stories door omhoog te vegen terwijl je de story bekijkt.

 

LinkedIn:

Desktop: Ga naar je bedrijfsprofiel en klik op ‘Analytics’ in de bovenste navigatiebalk. Hier kun je statistieken bekijken over je volgers, bezoekers en updates.
Mobiel: Open de LinkedIn-app, ga naar je bedrijfsprofiel en tik op ‘Analytics’ om dezelfde gegevens te bekijken.

 

Strategie aanpassen op basis van analytics #

Gebruik de gegevens om te zien wat werkt en wat niet. Als bepaalde posts veel interactie krijgen, maak dan meer van dat soort content. Als je ziet dat je doelgroep op bepaalde tijden actiever is, plan je posts dan op die tijden.

 

Voorbeelden van inzichten uit analytics #

  • Best presterende posts: Identificeer welke posts het meeste bereik en engagement hebben en analyseer waarom ze goed werken.
  • Actieve tijden van je doelgroep: Gebruik deze informatie om te weten wanneer je het beste kunt posten.
  • Demografische gegevens: Leer meer over de leeftijd, locatie, en interesses van je volgers om je content beter af te stemmen op je doelgroep.

Conclusie #

Een zakelijk account op social media biedt veel voordelen, van een professionele uitstraling tot gedetailleerde analytics. Lees hier hoe je een zakelijk account voor social media aanmaakt. Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals beperkingen in het gebruik van muziek en mogelijk minder organisch bereik, wegen de voordelen meestal zwaarder. Door het juiste type account te kiezen, het optimaliseren van je profiel, en het gebruik van analytics om je strategie aan te passen, kun je het meeste uit je zakelijk account halen. Hulp nodig of spraren over een zakelijk account op social media? Neem contact op met onze specialisten