De toekomst van SEO met Search Generative Experience

SEO zoals we dat kennen gaat veranderen. Dit komt door de komst van de Search Generative Experience (SGE). Deze ontwikkeling heeft een verschuiving teweeg gebracht die het fundament van zoekmachineoptimalisatie zal veranderen. In dit artikel kijken we naar wat SGE betekent en welke impact dit heeft voor de digitale strategie van bedrijven.

Wat is Search Generative Experience precies?

SGE is een nieuwe benadering van zoeken, waarbij antwoorden direct in de zoekmachine worden gegenereerd zonder dat gebruikers op een link hoeven klikken. De ervaring voelt als een chatgesprek met een chatbot. De AI in SGE haalt informatie uit diverse bronnen en biedt gebruikers ook vervolgvragen aan. Bekijk ook dit blog van Google over Search Generative Experience (SGE).

Hoewel traditionele zoekresultaten nog steeds zichtbaar zijn, biedt SGE een meer geïntegreerde en interactieve ervaring. Vergelijk dit met een robot hulp die voor jou op zoek gaat en bij alles wat je aan hem vraagt een bronvermelding geeft. Zo wordt zoeken en online shoppen meer een interactief gesprek met een chat. Op deze manier kan je tijdens het zoeken naar een product of dienst aangeven wat voor jou het belangrijkste is en zijn je zoekresultaten meer op maat.

De impact van SGE voor gebruikers en bedrijven

De komst van SGE heeft gevolgen voor hoe gebruikers informatie zoeken en consumeren. Zoekgedrag gaat hiermee veranderen. Deze trend is al in gang gezet door de lancering van ChatGPT van OpenAI. Steeds meer mensen stellen hun vragen nu aan een AI tool als ChatGPT om tot een antwoord te komen. Google speelt met SGE in op deze trend.

Google kondigde op hun ‘Think’ event in Amsterdam aan dat AI een nog grotere impact zal hebben dan de uitvinding van het internet. SGE zal in het eerste stadium waarschijnlijk leiden tot een daling van de klikken naar websites. Onderzoek van Gartner toont aan dat tegen 2026 de kliks met zo’n 25% kunnen dalen. Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van Google is het dus noodzaak om hierop in te spelen en de digitale strategie aan te passen.

Voorbereiden op de Search Generative Experience

Voor digitale marketing betekent SGE een verschuiving in strategie. De focus moet niet langer alleen op zoekwoorden en ranking liggen, maar meer op branding en het bieden van specifieke, relevante informatie. De dagen van het optimaliseren voor algemene zoekopdrachten zijn daarbij nog niet geteld, maar als aanvulling moeten bedrijven zich richten op het beantwoorden van directe en unieke vragen van gebruikers. Dat is naar waarschijnlijkheid ook content die het beter zal doen in de AI Overviews van Google binnen de zoekresultaten. Belangrijke onderdelen om mee aan de slag te gaan:

  • Positioneer jullie bedrijf/merk als een autoriteit door inhoud te creëren die direct antwoord geeft op de vragen van je doelgroep.
  • Pas je content aan om opgenomen te worden in de Search Generative Experience door gebruik te maken van het EEAT-principe (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Lees hier meer over.
  • Overweeg ook in te zetten op andere platformen zoals YouTube, Pinterest en TikTok.
  • Test verschillende benaderingen om te zien wat aansluit bij jullie doelgroep en hoe je best kan inspelen op specifieke zoekopdrachten. De zoekopdrachten goed monitoren is dus belangrijk met de komst van SGE.

Hoe BE Digital jouw bedrijf ondersteund in deze verandering

Bij BE Digital spelen we in op SGE door onze klanten nu al voor te bereiden op de komst van SGE. Dit doen we door meer in te spelen op USP’s die de doelgroep aanspreken binnen zowel de SEA als SEO-teksten. Zodra SGE compleet is uitgerold zullen specifiek geschreven pagina’s waar klanten naar zoeken sneller vertoond worden door de AI aangestuurde zoekmachine dan generieke pagina’s die product-dienst omschrijven. 

Laten we samen verkennen hoe deze veranderingen impact kunnen hebben op jullie strategie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek om samen te sparren over de beste aanpak voor jouw unieke uitdagingen.

Binnen ons diverse team ben ik gespecialiseerd op het gebied van SEO-strategie en AI-implementatie om jouw onderneming los van een media budget zo goed mogelijk te positioneren in de markt. En zo een autoriteit op het web op te bouwen. Daarbij kijk ik naar: • Lokale SEO: Waar bevind je doelgroep zich? • Keyword research: Waar zoekt je doelgroep naar? • SEO onderzoek: Welke kansen liggen direct voor het oprapen? • Contentmarketing: Hoe blijf je consistent groeien in autoriteit? • AI-implementatie: Hoe gebruiken we AI in zijn volle potentie, binnen de policy van zoekmachines? Ik neem je graag mee door alle thema's die hiermee te maken hebben en ben altijd benieuwd naar de uitdagingen waar jou bedrijf tegenaan loopt in het digitale veld.