Het belang van Google EAT voor jouw website

Wat is Google E-A-T?

Google EAT staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. In het digitale tijdperk waarin we leven, is het niet alleen belangrijk om content te hebben, maar ook om te zorgen dat deze content betrouwbaar, deskundig en gezaghebbend is. Google’s Search Quality Evaluator Guidelines leggen sterk de nadruk op deze aspecten. Google is altijd bezig om de kwaliteit van de resultaten in de zoekmachine zo hoog mogelijk te krijgen. Het is voor elke website-eigenaar belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Helemaal wanneer betere organische posities in Google als doel gelden voor jouw bedrijf.

De impact van Google E-A-T is vooral voelbaar in domeinen waar betrouwbaarheid essentieel is. Denk aan websites over gezondheid, financiën, of juridische zaken. De expertise en autoriteit van een bedrijf in deze markten bepalen hoe relevant Google de pagina’s vindt en rangschikt binnen de Google zoekmachine. Met andere woorden, Google E-A-T kan het verschil betekenen tussen een toppositie in de zoekresultaten of een lage positie op pagina 10.

Door te investeren in E-A-T, investeer je niet alleen in zoekmachineoptimalisatie, maar ook in het vertrouwen en de loyaliteit van jouw klanten. Lees hieronder meer over Googel E-A-T.

De impact van Google E-A-T op SEO

Wanneer we verder kijken naar Google E-A-T dan is het belangrijk om te onthouden dat het gaat om de perceptie van het Google algoritme. Google EAT is geen direct meetbare factor zoals klikfrequentie of pagina-snelheid, maar het beïnvloedt wel indirect hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. Hoe hoger jouw expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, hoe meer vertrouwen Google in jouw website heeft.

Een sterke strategie die hierop inspeelt kan jouw website onderscheiden van concurrenten. Met content die blijk geeft van diepgaande kennis en inzicht, creëer je niet alleen waarde voor jouw bezoekers, maar bouw je ook aan jouw online geloofwaardigheid. Dit kan leiden tot hogere rankings, meer verkeer en uiteindelijk een sterkere positie in jouw markt.

Maar hoe vertaalt dit zich in de praktijk? Google gebruikt E-A-T om de kwaliteit van jouw content te evalueren. Dit betekent dat websites die hoogwaardige, accurate en betrouwbare informatie bieden, beter presteren. Het gaat erom dat jouw website een betrouwbare bron wordt, een plaats waar gebruikers naar terugkeren voor betrouwbare informatie.

Hoe bouw je een sterke E-A-T op bij Google?

Het opbouwen van Google EAT is een proces dat tijd en inzet vereist. Begin met het publiceren van inhoud die jouw expertise duidelijk in kaart brengen. Dit betekent diepgaand, goed onderzocht en nauwkeurig materiaal dat jouw kennis van de industrie laat zien. Onthoud dat kwaliteit hier zwaarder weegt dan kwantiteit.

Werk vervolgens aan het versterken van jouw autoriteit. Dit kun je doen door samen te werken met gerespecteerde namen in jouw branche, gastblogs te schrijven voor gerenommeerde sites en kwalitatieve backlinks naar jouw site te vergaren. Elke link van een betrouwbare bron naar jouw site fungeert als een stem van vertrouwen in jouw inhoud. Dit noemen we linkbuilding in SEO-termen.

Ten slotte is betrouwbaarheid van cruciaal belang. Zorg ervoor dat jouw website veilig en gebruiksvriendelijk is, met duidelijke privacybeleid en contactinformatie. Transparantie is hier de sleutel, wees open over wie je bent, wat je doet, en waarom je het doet. Dit bouwt vertrouwen op met jouw gebruikers en met zoekmachines.

Google E-A-T in de Praktijk

Stel, je hebt een financiële advieswebsite. Door regelmatig inhoud te publiceren van erkende financiële experts, bouw je aan je E-A-T. Dit kan bijvoorbeeld door diepgaande analyses of adviesartikelen te delen die jouw expertise tonen. Door samen te werken met bekende financiële instituten en hun links op jouw site te plaatsen versterk je jouw autoriteit.

Een ander voorbeeld kan zijn een gezondheidsblog die medische informatie verstrekt. Hier is het essentieel om betrouwbaarheid te waarborgen. Dit doe je door te verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek, samen te werken met medische professionals en duidelijke, accurate informatie te verstrekken. Het tonen van certificeringen of kwalificaties van de auteurs verhoogt ook de E-A-T waarde van je website. Indien mogelijk benoem dan ook de auteur van de content wanneer deze relevant is.

Succes behalen binnen Google door hogere posities in de zoekmachine is geen eenmalige actie.. Het gaat om het consequent leveren van waarde, het opbouwen van een solide reputatie en het waarborgen van betrouwbaarheid in elk aspect van je online aanwezigheid.

Toekomstige trends in Google E-A-T

In de toekomst zal Google E-A-T naar verwachting een nog prominentere rol spelen in SEO. Technologische vooruitgang en veranderende algoritmes zullen waarschijnlijk de nadruk op kwalitatieve, betrouwbare content verder vergroten. Voor website-eigenaren betekent dit dat een vroege focus op het opbouwen van E-A-T slim kan zijn.

Google’s algoritmes worden steeds geavanceerder in het beoordelen van E-A-T factoren. Google heeft in het kader van AI gegenereerde content recent een statement gemaakt waarin zij laten weten dat ze AI gegenereerde content zullen tolereren, zolang de content een hoge E-A-T waarde bevat. Dit betekent dat websites die nu uitblinken in expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, zich moeten blijven ontwikkelen om hun positie te behouden. Het is een continu proces van verbetering en aanpassing aan de nieuwste best practices.

Een ding is zeker, E-A-T is niet alleen belangrijk voor zoekmachines maar ook voor andere bedrijfsdoelstellingen. Het gaat om het opbouwen van een betrouwbaar merk.

Jouw digitale transformatie met BE Digital

Bij BE Digital richten we ons specifiek op MKB bedrijven, met een duidelijk begrip van de uitdagingen en kansen die deze bedrijven tegenkomen in het digitale tijdperk. Ons team van specialisten en partners beschikt over uitgebreide kennis van het digitale speelveld, waardoor we in staat zijn om bedrijven te begeleiden naar succesvolle digitale strategieën. Onze rol gaat verder dan die van een traditionele consultant, we zijn zowel sparringpartner als adviseur. We werken nauw samen met jouw team om niet alleen de juiste digitale keuzes te maken, maar ook om essentiële kennis en vaardigheden over te dragen.

Het is onze missie om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf niet alleen vandaag succesvol is, maar ook de tools en kennis bezit om in de toekomst te blijven groeien en innoveren in een steeds veranderend digitaal landschap. Zie jij de noodzaak van digitale transformatie in, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je al begonnen, maar zoek je naar verdere optimalisatie en groei? Wij staan klaar om jou en je team te begeleiden in elke stap van de digitale reis. Van het ontwikkelen van een digitale strategie tot het implementeren van innovatieve oplossingen, wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf floreert in het digitale tijdperk. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij jouw digitale ambities kunnen realiseren.

Binnen ons diverse team ben ik gespecialiseerd op het gebied van SEO-strategie en AI-implementatie om jouw onderneming los van een media budget zo goed mogelijk te positioneren in de markt. En zo een autoriteit op het web op te bouwen. Daarbij kijk ik naar: • Lokale SEO: Waar bevind je doelgroep zich? • Keyword research: Waar zoekt je doelgroep naar? • SEO onderzoek: Welke kansen liggen direct voor het oprapen? • Contentmarketing: Hoe blijf je consistent groeien in autoriteit? • AI-implementatie: Hoe gebruiken we AI in zijn volle potentie, binnen de policy van zoekmachines? Ik neem je graag mee door alle thema's die hiermee te maken hebben en ben altijd benieuwd naar de uitdagingen waar jou bedrijf tegenaan loopt in het digitale veld.