Maak kennis met linkbuilding

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijke SEO-strategie waarbij je links naar jouw website verkrijgt van andere websites. Deze links worden backlinks genoemd. Het doel van linkbuilding is om de autoriteit van jouw website te vergroten en zo hogere posities in zoekmachines zoals Google te behalen.

Er zijn verschillende manieren om backlinks te verkrijgen, een mix tussen kwalitatieve links en mindere kwaliteit, maar veel gratis links is iets wat een website goed kan helpen. Belangrijk is wel dat bij de slechtere kwaliteit links goed moet kijken naar statistieken zoals de spamscore van een domein gekeken moet worden. Het verkrijgen van een groot aantal links van ‘slechtere’ kwaliteit links met een hoge spamscore kan schadelijk zijn voor de autoriteit van je website.

Kwalitatieve linkbuilding is gefocust op het binnenhalen van relevante, hoogwaardige en betrouwbare websites die bereid zijn om naar jouw website te linken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het creëren van waardevolle content die andere websites willen delen, het actief benaderen van andere websites om een link te plaatsen of het uitvoeren van gastbloggen op andere relevante websites.

Het is belangrijk om te onthouden dat linkbuilding een langetermijnstrategie is en dat het tijd en moeite kost om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Dit komt doordat het websiteverkeer geheel organisch tot stand komt zonder betaalde advertenties. Als je het goed doet, kan het een enorme impact hebben op de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines. 

Hoe kun je starten met linkbuilding

Om te beginnen met linkbuilding, moet je eerst een goed begrip hebben van jouw doelgroep en de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Op basis daarvan kun je vervolgens op zoek gaan naar relevante websites en blogs die mogelijk geïnteresseerd zijn in het linken naar jouw website.

Een goede manier om te starten is door te zoeken naar websites die al linken naar jouw concurrenten of naar websites in jouw branche. Je kunt ook zoeken naar directories of startpagina’s die relevant zijn voor jouw branche en daar jouw website aanmelden.

Daarnaast is het belangrijk om waardevolle content te creëren die andere websites willen delen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van gastblogs of het maken van interessante infographics die andere websites graag willen delen en waarbij ze dan een backlink naar jouw website plaatsen.

BE Digital kan hierbij helpen door bijvoorbeeld een linkbuilding strategie op maat te maken, waarbij we op zoek gaan naar relevante websites en contact leggen om backlinks te verkrijgen. We kunnen ook helpen bij het creëren van waardevolle content die andere websites graag willen delen en waarbij ze een backlink plaatsen. Door onze expertise op het gebied van digitale marketing en SEO kunnen we ervoor zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt en meer verkeer en leads genereert.

Kwaliteit boven kwantiteit?

Binnen de linkbuilding wereld is de discussie rondom kwaliteit en kwantiteit nog zeer actueel. Waar het ene linkbuilding bedrijf gelooft dat het in grote hoeveelheden realiseren van links beter is, kijkt het andere bedrijf vooral naar kwaliteit linkjes. 

Laten we voorop stellen dat kwalitatieve backlinks aanzienlijk bijdragen voor de autoriteit van jouw domein. Dit komt omdat zoekmachines zoals Google backlinks zien als een belangrijke factor bij het bepalen van de autoriteit en relevantie van een website. Websites met een groot aantal relevante en kwalitatieve backlinks hebben meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten dan websites met een groot aantal slechte of irrelevante backlinks.

Een kwalitatieve backlink is een link van een website met een hoge autoriteit, relevantie en betrouwbaarheid. Dit kan bijvoorbeeld een link zijn van een populaire en gerenommeerde nieuwssite, een universitaire website of een website van een branchevereniging. Een backlink van een website met een lage autoriteit en relevantie kan zelfs schadelijk zijn voor de autoriteit van jouw website en dus jouw ranking in de zoekresultaten. Om kwalitatieve backlinks te verkrijgen, is het belangrijk om te werken aan een sterke online aanwezigheid en waardevolle content te creëren die andere websites willen delen. Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van gastblogs, het maken van interessante infographics of het delen van onderzoeken of statistieken. Door te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks en het creëren van waardevolle content, kan je de autoriteit van jouw website vergroten en zo hogere posities in de zoekresultaten behalen.

Wanneer we kijken naar kwantiteit dan is het niet zo dat je zomaar vanuit elk domein naar jouw website moet linken. Wanneer een extern domein een hoge spam score heeft en slechte domein autoriteit dan doet dit geen goed voor de waarde van jouw eigen domein. Toch is er wel degelijk een interessante hoek bij de mindere kwaliteit linkjes. Ten eerste zijn deze linkjes vaak gratis waardoor je er als bedrijf gemakkelijk meer kan verzamelen. Er heel veel domeinen die een prima domein autoriteit hebben en een relatief lage spam score die wanneer je daar meerdere linkjes van ontvangt wel degelijk voor extra resultaat kunnen zorgen. Test hier dus vooral mee maar wees voorzichtig met de linkjes die je naar jouw domein laat gaan.

Ons advies is om een gezonde mix van kwalitatieve (vaak betaalde) en minder kwalitatieve maar meer kwantiteit linkjes (vaak gratis) te realiseren. Dat is vanuit onze ervaring de beste mix. Wanneer budgetten geen rol spelen kan je ook alleen maar voor betaalde links gaan echter dit vraagt dus om een flinke investering.

Creatieve linkbuilding strategieën

Creativiteit kan een belangrijke factor zijn bij het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Een van de meest effectieve manieren om kwalitatieve backlinks te verkrijgen, is door het creëren van waardevolle en relevante content. Denk hierbij aan bijvoorbeeld infographics, video’s, e-books, of whitepapers. Door deze content op jouw eigen website te publiceren en te delen op sociale media, kun je anderen uitnodigen om deze content te delen en hier naar te linken.

Een andere creatieve manier om kwalitatieve backlinks te verkrijgen, is door het organiseren van evenementen of webinars. Door het organiseren van een evenement of webinar en het uitnodigen van invloedrijke personen uit jouw branche, kun je de kans vergroten dat deze personen jouw evenement of webinar delen op hun eigen website of sociale media. Hierdoor kun je kwalitatieve backlinks verkrijgen van websites met een hoge autoriteit en relevantie.

Tot slot is het belangrijk om te netwerken met andere website-eigenaren en bloggers in jouw branche. Door het opbouwen van relaties en het uitwisselen van links, kun je de autoriteit van jouw website vergroten en kwalitatieve backlinks verkrijgen. Het is hierbij wel belangrijk om alleen links uit te wisselen met websites die relevant zijn voor jouw branche en doelgroep, anders kan het schadelijk zijn voor de autoriteit van jouw website.

Linkbuilding trends en ontwikkelingen

Mobiele zoekopdrachten zijn de afgelopen jaren exponentieel gestegen en dit heeft invloed gehad op linkbuilding strategieën. Mobiele zoekopdrachten hebben vaak een lokale intentie, wat betekent dat het belangrijk is om lokaal relevante backlinks te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het verkrijgen van backlinks van lokale nieuwssites, lokale bedrijfsverenigingen of lokale blogs.

Een andere trend op het gebied van linkbuilding is de opkomst van sociale media. Sociale media spelen een steeds grotere rol bij het verkrijgen van kwalitatieve backlinks en het vergroten van de autoriteit van jouw website. Dit komt doordat links op sociale media steeds vaker worden gedeeld en geïndexeerd door zoekmachines. Het is daarom belangrijk om te werken aan een sterke aanwezigheid op sociale media en hierbij te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Tot slot kan er worden gekeken naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van linkbuilding, zoals de opkomst van spraakgestuurde zoekopdrachten en de impact hiervan op linkbuilding strategieën. Ook kan er worden gekeken naar de groeiende rol van kunstmatige intelligentie bij zoekmachines en hoe dit van invloed kan zijn op linkbuilding en de manier waarop zoekmachines backlinks beoordelen.

We help companies to BE Digital

BE Digital kan helpen bij het opzetten van een sterke linkbuilding strategie door middel van een combinatie van creatieve linkbuilding technieken en een diepgaande kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van linkbuilding. Hierbij wordt er gekeken naar de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf, en wordt er een maatwerk strategie ontwikkeld om kwalitatieve backlinks te verkrijgen en de autoriteit van jouw website te vergroten. BE Digital werkt hierbij samen met een breed netwerk van relevante websites en bloggers, en zorgt voor een duurzame en veilige linkbuilding strategie die past bij jouw bedrijf en doelgroep.

 

Binnen ons diverse team ben ik gespecialiseerd op het gebied van SEO-strategie en AI-implementatie om jouw onderneming los van een media budget zo goed mogelijk te positioneren in de markt. En zo een autoriteit op het web op te bouwen. Daarbij kijk ik naar: • Lokale SEO: Waar bevind je doelgroep zich? • Keyword research: Waar zoekt je doelgroep naar? • SEO onderzoek: Welke kansen liggen direct voor het oprapen? • Contentmarketing: Hoe blijf je consistent groeien in autoriteit? • AI-implementatie: Hoe gebruiken we AI in zijn volle potentie, binnen de policy van zoekmachines? Ik neem je graag mee door alle thema's die hiermee te maken hebben en ben altijd benieuwd naar de uitdagingen waar jou bedrijf tegenaan loopt in het digitale veld.