Wat houdt bouncepercentage in?

Wat houdt bouncepercentage in? Een “bounce” gebeurt wanneer een bezoeker naar een website gaat, slechts één pagina bekijkt en de website verlaat zonder verdere interactie. Het bouncepercentage, dat het aantal bounces afzet tegen het totaal aantal bezoeksessies, biedt inzicht in hoe vaak bezoekers de site verlaten na het bekijken van slechts één pagina. 

Er zijn verschillende redenen waarom een bounce kan plaatsvinden, variërend van onvoldoende relevante inhoud of trage laadtijden tot het per ongeluk aanklikken van een link. In sommige situaties, zoals na het lezen van een volledige blogpost of het noteren van contactgegevens, is een bounce niet een teken van een slechte gebruikerservaring. 

 

Het analyseren van het bouncepercentage #

Google Analytics interpreteert elke bounce als een sessie van nul seconden, aangezien het systeem geen verdere interacties op de website registreert. Een hoog bouncepercentage is echter niet altijd een indicatie van problemen. Dit kan afhankelijk zijn van de structuur van de website zelf, zoals bij websites die bestaan uit één enkele pagina. Problemen zoals fouten in redirects of niet-vervulde verwachtingen door marketingcampagnes kunnen ook leiden tot een verhoogd bouncepercentage. Tegelijkertijd kan een ongewoon laag bouncepercentage wijzen op technische issues, zoals verkeerde instellingen in Google Tag Manager of de aanwezigheid van een cookiebanner die actie vereist van de gebruiker. 

 

Wat wordt beschouwd als een acceptabel bouncepercentage? #

Voor een populaire blog kan een bouncepercentage tussen 70 en 90 procent volkomen normaal zijn. Dit komt omdat bezoekers via zoekmachines binnenkomen, vinden wat ze zoeken en vervolgens de site verlaten. In dergelijke gevallen is een hoge bounce niet problematisch, maar juist logisch: het toont aan dat bezoekers snel vinden wat ze nodig hebben, wat wijst op een heldere en informatieve website.

 

Voor een landingspagina waarvan het doel is dat bezoekers doorklikken naar een volgende pagina, kan een hoog bouncepercentage echter wel zorgwekkend zijn. Als je bijvoorbeeld een bouncepercentage van 90 procent hebt op een pagina die bedoeld is om bezoekers verder te leiden, lijkt dit niet gunstig. Toch is zelfs dan een bouncepercentage dat op het eerste gezicht hoog lijkt, niet altijd een negatief signaal. Als bijvoorbeeld 10 procent van de bezoekers wel doorklikt, kan dit afhankelijk van je specifieke doelen en de context van je campagne toch als succesvol worden beschouwd. Of een bouncepercentage te hoog is, hangt dus echt af van de specifieke doelen en functies van je website of pagina.

 

Volgens richtlijnen van Google zijn de volgende bouncepercentages acceptabel voor verschillende soorten websites:

  • Online dienstverlenende websites: 10-30%
  • E-commerce sites: 20-40%
  • Leadgeneratie websites: 30-50%
  • Content websites: 40-60%
  • Landingspagina’s: 70-90%
  • Blogs: 70-98%

 

Het bouncepercentage voor website optimalisatie #

Het bouncepercentage is een belangrijke statistiek voor het evalueren van de doeltreffendheid van uw landingspagina’s en marketingcampagnes. Door het te vergelijken met de gemiddelde prestaties is het mogelijk om inzicht krijgen in welke pagina’s of campagnes aandacht nodig hebben. Dit maakt het mogelijk om zowel bestaande als toekomstige marketingstrategieën te verfijnen. Voor meer details over hoe het bouncepercentage verbeterd kan worden of voor specifieke hulp bij website-optimalisatie, neem dan contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het aantrekken en behouden van meer betrokken bezoekers op jouw website.