Verkeersacquisitie: sessiebron en sessiemedium

Het begrijpen van hoe verkeer naar de website komt, is van belang voor het optimaliseren van marketingactiviteiten en het verbeteren van de gebruikerservaring. In deze blog gaan wij het hebben over de verkeersacquisitie: sessiebron en sessiemedium.

 

Wat valt er onder sessiebron en sessiemedium? #

In Google Analytics vormen sessiebron (Source) en sessiemedium (Medium) belangrijke statistieken die helpen bij het traceren van de herkomst van het websiteverkeer. Het geef antwoord op de vraag: vanuit welk kanaal een bezoeker voordat deze op jouw website komt? Het inzichtelijk maken van dit verkeer is belangrijk voor het bepalen van digitale kanalen die belangrijk zijn voor het jouw websiteverkeer. Daarnaast zijn deze twee dimensies belangrijk voor het begrijpen van de effectiviteit van verschillende marketingkanalen en -strategieën.

 

Sessiebron (Source) #

De sessiebron identificeert de oorsprong van het verkeer naar een website. Het vertelt je specifiek waar vandaan gebruikers de website hebben bereikt. Dit kan zijn:

 • Zoekmachines zoals Google, Bing, of Yahoo (aangegeven als ‘google’, ‘bing’, ‘yahoo’, enzovoort in de rapporten).
 • Websites die naar jouw website linken. Bijvoorbeeld, als iemand op een link naar jouw website klikt die op een andere website staat, wordt die website als bron aangegeven.
 • Sociale media platforms zoals Facebook, Instagram of LinkedIn.
 • Directe toegang wanneer een gebruiker rechtstreeks jouw website-URL in hun browser invoert. Dit wordt weergegeven als (direct) in Google Analytics.

Sessiemedium (Medium) #

Het sessiemedium beschrijft het type kanaal dat de bezoeker gebruikte om jouw website te bereiken. Dit is een algemenere categorie dan de bron en geeft de aard van het verkeer aan. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Organisch verkeer (organic): Bezoekers die naar de website komen via een onbetaalde zoekopdracht.
 • Verwijzing (referral): Verkeer dat komt van een andere website die naar de site linkt.
 • Betaald verkeer (cpc – cost per click): Bezoekers die via betaalde zoekadvertenties komen.
 • Sociale media (social): Verkeer dat afkomstig is van sociale mediasites.
 • E-mail (email): Bezoekers die komen via links in e-mailberichten.
 • Direct (none): Verkeer zonder een specifiek medium, vaak door directe URL-invoer.

Waarom zijn deze elementen belangrijk? #

Door inzicht te hebben in de bron en het medium van het websiteverkeer, kunnen de volgende punten aanzienlijk verbeteren:

 • Marketingstrategieën optimaliseren: Identificeer welke kanalen het meest effectief zijn in het aantrekken van kwaliteitsverkeer en pas het budget en inspanningen hierop aan.
 • ROI berekenen: Meet het rendement op investering voor verschillende marketingcampagnes door te kijken welke bronnen de meeste geconverteerde bezoekers opleveren.
 • Content aanpassen: Begrijp de intentie van gebruikers afhankelijk van hun bron en medium en pas de inhoud op de website aan om beter aan hun behoeften te voldoen.
 • Gebruikerservaring verbeteren: Optimaliseer de paden die gebruikers nemen op basis van hoe ze jouw website bereiken, om de gebruikerservaring te verbeteren en conversies te verhogen.

Tips voor het gebruik van sessiebron en medium #

Allereerst is het belangrijk om de data te segmenteren. Maak aangepaste segmenten voor verschillende bronnen en media om dieper in te duiken op specifieke gebruikersgedragingen. Koppel vervolgens doelen aan verkeersbronnen en stel specifieke doelen in binnen Google Analytics om te zien hoe goed verkeersbronnen converteren naar gewenste acties zoals aankopen of aanmeldingen. Maak gebruik van attributiemodellen en experimenteer met verschillende attributiemodellen om te bepalen hoe conversies worden toegewezen aan verschillende gebruikers.

Inzicht hebben in sessiebron en sessiemedium in Google Analytics kan helpen begrijpen van welke verkeersstromen naar de website van belang zijn en biedt inzichten die kunnen leiden tot betere beslissingen in de digitale strategie. Hulp nodig? Plan vrijblijvend een adviesgesprek bij ons in.