IP-adressen uitsluiten in Google Analytics 4

Als je een website beheert, weet je waarschijnlijk al hoe essentieel het is om nauwkeurige gegevens over bezoekersgedrag te hebben. Google Analytics 4 (GA4), de meest recente versie van Google’s analytics tool, biedt geavanceerde inzichten en data-analyse mogelijkheden. Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om de nauwkeurigheid van je gegevens te waarborgen, is het uitsluiten van bepaalde IP-adressen uit je data-analyses. Dit kan vooral handig zijn voor het filteren van intern verkeer, zoals bezoeken van jezelf en je team. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je IP-adressen kunt uitsluiten in GA4.

 

Toegang krijgen tot GA4 en navigeren naar de juiste sectie #

Log in op je Google Analytics account en selecteer je GA4-property. Navigeer naar ‘Beheerder’ onderaan links van je dashboard. In het scherm ‘Beheerder’ vind je verschillende kolommen; kijk in de kolom ‘Property’ voor de optie ‘Datastreams’.

 

De Datastream configureren #

Klik op de datastream waarvan je het interne verkeer wilt uitsluiten. Hier zie je de details van je stream, inclusief de soorten gegevens die worden verzameld. Ga op zoek naar een sectie genaamd ‘Meer taginstellingen’ en klik op de optie ‘IP-adressen definiëren die moeten worden gefilterd’.

 

IP-adressen toevoegen #

In deze sectie kun je specifieke IP-adressen toevoegen die je wilt uitsluiten. Je kunt hier een enkel IP-adres, een reeks IP-adressen of een subnet invoeren. Zodra je het adres of de adressen hebt ingevoerd, sla je de instellingen op.

 

Gegevensfilter aanmaken #

Na het invoeren van de IP-adressen navigeer je terug naar beheer en klik je vervolgens op gegevensfilter. Maak een nieuwe filter aan, en gebruik exact dezelfde waarde ‘traffic_type’ die je hebt gebruikt bij het toevoegen van de IP-adressen. Zet daarna de filterstatus op actief en druk op opslaan. 

 

Test je instellingen #

Nadat je de IP-adressen hebt uitgesloten en de nieuwe filter hebt aangemaakt, is het belangrijk om te testen of de instellingen correct werken. Je kunt dit doen door je website te bezoeken vanaf de uitgesloten IP-adressen en vervolgens te controleren in GA4 of deze bezoeken niet worden geregistreerd. Je kunt ook de ‘Realtime’ rapportagefunctie in GA4 gebruiken om te zien of actuele bezoeken worden gefilterd zoals verwacht.

 

Belangrijke overwegingen #

  • Het uitsluiten van IP-adressen werkt alleen voor data die verzameld wordt ná de implementatie van de filter. Historische data wordt niet retroactief gefilterd.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de IP-adressen die je wilt uitsluiten, zijn veranderd, vooral als je bedrijf gebruikmaakt van dynamische IP-adressen.
  • Overweeg het gebruik van aanvullende filteringsopties voor nog nauwkeurigere data-analyse, zoals het uitsluiten van specifieke locaties of apparaten.

Het correct configureren van je Google Analytics instellingen door IP-adressen uit te sluiten, kan aanzienlijk helpen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van je sitegegevens en kan essentiële inzichten bieden voor betere bedrijfsbeslissingen. Hulp nodig bij het uitsluiten van IP-adressen? Neem contact met ons op en loop samen met een expert door de stappen.