Hoe verzamel je klantbeoordelingen / reviews?

Waarom zijn klantbeoordelingen / reviews belangrijk?

In de digitale wereld van vandaag zijn klantbeoordelingen een essentieel onderdeel van de online reputatie van een bedrijf. Wanneer een potentiële nieuwe klant veel positieve reviews ziet, schept dit gelijk een vertrouwensband. Positieve klantbeoordelingen dragen bij aan de geloofwaardigheid van een product of dienst. Maar hoe verzamel je effectief klantbeoordelingen? En welke strategieën kun je implementeren om ze te integreren in je marketingstrategie? Lees er alles over in deze blog.

Klantbeoordelingen en reviews verzamelen

Het verzamelen van klantbeoordelingen kan op verschillende manieren. Je kunt klanten direct na een aankoop of dienst vragen om hun ervaring te delen. E-mailcampagnes zijn hierin effectief; stuur follow-up e-mails na een aankoop met een link naar een beoordelingsplatform. Daarnaast kun je overwegen om incentives aan te bieden, zoals kortingen voor klanten die een beoordeling achterlaten. Dit stimuleert klanten om een review achter te laten.

Ook zijn er online verschillende widget tools beschikbaar om al jouw verzamelde Google-reviews op je site kunnen vertonen. Zodat klanten gelijk een vertrouwde eerste indruk krijgen. Klantenbeoordelingen kunnen ook een kans voor klantenservice bieden. Door openlijk empathisch op negatieve reviews te reageren met een oplossing, zien andere klanten dat je als bedrijf de klant voorop zet. Wat bijdraagt aan de klantbinding.

Tools voor het automatiseren van klantbeoordelingen

Er zijn verschillende tools beschikbaar die het proces van het verzamelen van klantbeoordelingen kunnen automatiseren. Platforms zoals Trustpilot bieden geautomatiseerde oplossingen voor het verzamelen en beheren van klantfeedback. Deze tools kunnen worden geïntegreerd in je website of e-commerce platform, waardoor het gemakkelijker wordt om feedback te verzamelen en te beheren. Houd er echter wel rekening mee dat dergelijke platformen niet goedkoop zijn. Wanneer je beslist om Trustpilot te gaan gebruiken moet je een heldere strategie hebben en er echt mee aan het werk gaan om de kosten die het vraagt terug te verdienen.

Ook kun je in verschillende CRM-systemen zoals Hubspot en Salesforce e-mailmarketing workflows aanmaken. Binnen de CRM-omgeving bieden zij software-integratie mogelijkheden met andere e-mailmarketing platformen. Deze zorgen ervoor dat wanneer een klant een aankoop doet op de website, er automatisch een bericht wordt gestuurd zodat de klant wordt herinnerd om een reviews achter te laten.

De meest gebruikte platformen om reviews op te verzamelen

Trustpilot en Google Review zijn twee van de meest prominente platforms waar klanten hun beoordelingen en ervaringen delen over bedrijven en diensten. Beide platforms hebben hun unieke voordelen en functies die ze onderscheiden.

Trustpilot, opgericht in Denemarken, heeft zich snel verspreid over de wereld en is een favoriet geworden voor zowel bedrijven als consumenten. Wat Trustpilot aantrekkelijk maakt, is hun nadruk op transparantie. Bedrijven kunnen niet zomaar negatieve beoordelingen verwijderen, wat zorgt voor een eerlijk en evenwichtig beeld van de ervaringen van klanten. Het kost echter wel wat om dit platform te gebruiken dus nogmaals zorg ervoor dat de strategie helder is en goed wordt uitgevoerd.

Google Review is een platform dat nauw geïntegreerd is met andere producten van Google zoals Google zoeken of Google mijn bedrijf. Wanneer klanten zoeken naar een bedrijf of dienst op Google, zijn de beoordelingen vaak een van de eerste dingen die ze zien. Dit betekent dat positieve beoordelingen op Google Review een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de eerste indruk die een potentiële klant van een bedrijf krijgt. Verder gaat de invloed van Google Review verder dan alleen zichtbaarheid. Goede beoordelingen kunnen daadwerkelijk bijdragen aan een verbeterde SEO-ranking, waardoor bedrijven een betere positie krijgen in zoekresultaten en potentieel meer organisch verkeer naar hun website leiden.

Marketingstrategieën rondom reviews

Reviews kunnen een integraal onderdeel zijn van je marketingstrategie. Door positieve beoordelingen te benadrukken in je marketingmateriaal, kun je het vertrouwen van potentiële klanten vergroten. Bovendien kunnen negatieve beoordelingen worden gebruikt als een kans om te laten zien hoe je reageert op feedback en streeft naar continue verbetering.

Ga daarom nooit in discussie bij negatieve feedback, maar geef aan dat je begrip hebt voor de klant zijn situatie. Wanneer je het neutraal wilt houden kun je ook adviseren om contact op te nemen. Wanneer een klant bij een positieve review foto’s of video stuurt, kun je vragen om toestemming om dit als content te gebruiken op social media kanalen. Zo kun je een review of klantbeoordeling altijd omzetten naar zeer waardevolle content.

We help companies to BE Digital

Als het gaat om de digitalisering van jouw bedrijf, is BE Digital gespecialiseerd! Wij begrijpen niet alleen het belang van klantbeoordelingen, maar ook hoe ze effectief kunnen worden geïntegreerd in je algehele digitale strategie. Kies voor BE Digital en zet de volgende stap in jouw digitale transformatie. Neem vrijblijvend contact op.

 

Author:
Barry is een visionaire ondernemer en digitale strateeg die al meer dan 10 jaar lang de digitale wereld kent. Als de oprichter en eigenaar van BE Digital, een toonaangevend digitaal bureau, heeft hij zijn stempel gedrukt op de industrie door honderden klanten te helpen hun digitale aanwezigheid te optimaliseren en hun groeidoelen te bereiken. Met meer dan 10 jaar ervaring heeft Barry een diepgaand inzicht ontwikkeld in digitale strategieën, marketingtrends en technologische ontwikkelingen. Zijn passie voor innovatie is goed merkbaar binnen het bedrijf en is een belangrijke factor in het voortdurend voorop lopen bij nieuwe ontwikkelingen in de branche. BE Digital is niet alleen gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van zijn klanten online, maar ook op het creëren van waarde en het stimuleren van groei. BE Digital begrijpt dat elk bedrijf uniek is en streeft ernaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die aansluiten bij de specifieke doelstellingen en behoeften van zijn klanten, vooral gericht op het MKB-segment.